Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
You have not selected any currencies to display

Blockchain Nedir?

Blockchain teknolojisi ilk olarak 1991 yılında, Stuart Haber ve W.Scott Stornetta isimli iki araştırmacı tarafından geliştirildi. Ocak 2009’da Bitcoin’in piyasaya sürülmesiyle de blockchain’in ilk uygulaması kullanılmaya başlandı. Blockchain nedir; bloklardan oluşan, zincir yapıdaki şifrelenmiş işlem takibini sağlayan, birden fazla bilgisayar veya sunucunun birbirleri arasında iletişim kurması ve birbirleri ile kopya şekilde bir ağ bütünü olarak çalışan bir veritabanı sistemidir.

Blockchain terimiyle aslında Kripto paraların hayatımıza girmesiyle tanıştık. Para transferlerinde göndericinin adı, gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bir bloğu oluşturur. Transfer işlemi sırasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain sistemi; değiştirmeyi, hacklemeyi veya aldatmayı zor veya imkansız hale getiren bir bilgi kaydetme sistemidir. Blockchain dijital bilgileri kaydeder, dağıtır ancak düzenleme yapılmasına izin vermez.

Blockchain Nedir Basitçe?

Blok zinciri üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Blockchain teknolojisi şeffaftır, isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip gözden geçirebilir. Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılara dijital kimlik üzerinde kontrol olanağı sağlar. Bu bakış açısıyla küresel açık bir hesap defteri gibi düşünebileceğimiz blockchain, sadece kripto paraların üretiminde değil birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama işlemleri için de kullanılır.
Blockchain sadece finans sektörü ile sınırlı değildir, dijital teknolojinin sunduğu olanak diğer sektörler tarafından da fırsata dönüştürülmektedir. Fütüristler; gelecekte teknolojinin hayatımızda meydana getireceği büyük etkilerin sosyal medya, büyük veri, robotlar ya da yapay zeka değil, gerçek devrimin blockchain olduğunu öngörüyorlar. Blockchain’in getirdiği fırsatlar; finans, sağlık, bilim, sanayi gibi farklı sektör ve alanlarda hayatımızı kolaylaştırıp, iş yapma biçimlerini de farklılaştırıp değiştiriyor. 

Blockchain Teknolojisi Ne Demek?

Gerçekleştirilen her işlemin blockchain ağında şifrelenmiş bir karşılığı vardır. Yapılan işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturur bu blokların birbirine bağlı olduğu ve her yeni bloğun kendisinden önceki blokların kodlarını bünyesinde barındırır. Bu işlem tekrarlandıkça bloklar arası bir zincir oluşur. Bloklardan biri tamamlandığında bir hash kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu hash kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar. Bu hash kodu sayesinde kopya bir blok oluşturmanın da önüne geçilmiş olur.

Blockchain nedir; bir blok zinciri aslında, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağında çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Blockchain, operasyonlarını bir bilgisayar ağına yayarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına olanak tanır. Böylelikle hem risk azaltılır, hem de işlem ücretlerinin çoğunu ortadan kaldırır.

Blockchain ağındaki işlemler, binlerce bilgisayardan oluşan bir ağ tarafından onaylanır. Bu, doğrulama süreci daha az insan hatası ve doğru bilgi kaydı ile sonuçlanır. Blockchain, üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını ve bundan doğacak maliyetleri ortadan kaldırır. Blockchain, herhangi bir bilgisini merkezi bir yerde saklamaz. Bunun yerine, blok zinciri kopyalanır ve bir bilgisayar ağına yayılır. Blok zincirine yeni bir blok eklendiğinde, ağdaki her bilgisayar değişikliği yansıtmak için blok zincirini günceller.

Blockchain Nedir Örnek?

Finans kuruluşları mesai saatlerinde ve haftanın beş günü hizmet verirken, blockchain 7 gün, 24 saat ve 365 gün çalışır, işlemler on dakika kadar kısa bir sürede tamamlanabilir. Blockchain teknolojisi, lojistik tarafındaki yoğun evrak sürecini, gecikmeleri, hatalı işlemleri, yüksek maliyetleri, sahtekarlıkları ve daha birçok problemi kökünden çözecek alternatif yöntemler sunar. Uluslararası ticareti blok zincir teknolojisine entegre ederek işlevsel sistemler geliştirilebilir. Bazı e-ticaret şirketleri, ödeme altyapılarında kripto teknolojisini kullanmak için çeşitli anlaşmalar yapmaya başladı. Blockchain sistemleriyle satıcılar; ödeme altyapısından nakliye operasyonuna, veri gizliliğinden muhasebe işlemlerine kadar tüm e-ticaret sürecini entegre bir şekilde, hatasız olarak yönetebilecek.

Blockchain sistemi herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı değildir. Bu sisteme adapte olmuş anonim cihazlar tarafından yapılır ve dışarıdan gelecek bir müdahaleye tamamen kapalıdır. Blockchain, diğer internet sistemlerinin tüm datalarını bir merkezde toplanması yerine birden fazla cihaz veya bilgisayara dağıtmaktadır. Böylece bu verilere dışarıdan yapılabilecek tüm müdahaleleri de engellemektedir.

Blockchain nedir; blok zincir veri tabanı, sadece kullanıcılarına değil herkese açıktır ve kontrolü şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemler, cüzdan adresleri, gönderim kodu ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir. Blockchain üzerinden yapılan varlık gönderme işlemleri, bankalar ile yapılan işlemlere göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız gönderim blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir gönderim kodu oluşturulur. Bu kod sayesinde gönderiminizi takip edebilir ve gönderiminiz ile ilgili tüm detayları blockchain ağında bulabilirsiniz. Alıcı cüzdan, gönderici cüzdan, miktar, kaç onay aldığı, kaçıncı blokta olduğu ve ödeyeceğiniz fee ücreti gibi detayları bulabilirsiniz.

Related Posts

Leave a Reply

You have not selected any currencies to display