Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
You have not selected any currencies to display

Minecraft Oyunu Bizi Metavers’e Hazırlıyor

Metaverse kavramı hayatımızda henüz çok yeni olduğu için birçok bilinmezlikte içeriyor. Bu yeni sanal yapıyı anlamak için Minecraft gibi metaverse tecrübesi sunan oyunları oynamak oldukça etkili olabilir. Bu açıdan bakıldığında Minecraft oyunu bizi Metavers’e hazırlıyor diyebiliriz.

Henüz tam anlamıyla bir metaverse’e sahip olmasak da, pek çok platform metaverse benzeri ortamlar yaratmaya başladı. Metaverse’ün neye benzeyeceğine dair bir fikir oluşturmamızı sağlayan bu projeler bize, metaverse ile kullanıcıların bu ortamlarda sosyalleşmesinin, oyunlar oynamasının ve hatta belki de çalışmasının örneklerini veriyor.

Web3 yani World Wide Web, internetin 3. jenerasyonu olarak adlandırılan ve merkeziyetsiz internet vizyonuyla dikkat çeken bir kavram. Web1 statik içerik üretimine, Web2 ise dinamik içeriklere ve sosyal medya özelliklerine odaklanıyordu. Web3 ise bizlere, kullanıcıların kendi verilerini kontrol ettiği merkeziyetsiz bir internet tecrübesi sunacak.

Minecraft, piyasaya sürüldüğü 2009 yılından bu yana kullanıcıların 3D bir dünyada bir şeyler inşa etmelerini sağlayan ve kitleleri peşinden sürükleyen bir oyun. Oyunun aynı zamanda sanal bir ekonomi inşa ederek oyuncuların kendi arasında ticari faaliyetlere girişmelerini sağlaması da bize metaverse’ün yapısını çağrıştırıyor.

Minecraft her kullanıcının kendi tecrübesini yaşamasına zemin hazırlayan, kullanıcıların kendi arzuları doğrultusunda kolaylıkla şekillenebilen ve herkesin isteklerine uyarlanabilen bir oyun. Bu da kullanıcıların oyunun içerisinde yeni tecrübeler ve dünyalar yaratmasını kolaylaştırıyor. Minecraft aynı zamanda aidiyet hissi kuvvetli, oldukça geniş ve aktif bir oyuncu topluluğuna da sahip. Oyun sürekli olarak değişiyor, gelişiyor ve her yeni güncelleme yepyeni bir oyun tecrübesini kullanıcılara sunuyor.

Minecraft oyunu bizi Metavers’e hazırlıyor; tıpkı metaverse yapısında olduğu gibi, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Oyunun sahibi Microsoft olsa da, Minecraft açık bir platform olarak herkese bedava erişim imkanı sağlıyor, hiçbir şirket oyunu ya da oyuncuların oyunda neler yapabileceğini kontrol etmiyor. Minecraft’ta herkes kendine özgü kurallara sahip kendi metaverse’ünü oluşturuyor. Bu merkeziyetsiz, demokratik ve açık ortamıyla da bize metaverse’ü çağrıştırıyor.

Minecraft aynı zamanda bir metaverse’e sahip olmak için mutlaka VR ekipmanlarına gerek olmadığının, bilgisayar ekranlarının da tek başlarına yeterli olabileceğinin en büyük kanıtı. Oyuncular Minecraft’da birbirleriyle sohbet odaları üzerinden, özel mesajlar ya da forumlar aracılığıyla iletişime geçiyor. Bunun yanı sıra oyuncular birlikte oynayabilmek için aynı server üzerinden de oyuna katılabiliyor.

Bugün, Minecraft’tan ilham alan birçok NFT ve Web3 projesi var. 10.000 eşsiz eserden meydana gelen NFT Worlds koleksiyonunda yer alan tüm NFT’ler Minecraft evreninin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Koleksiyondaki her bir NFT, yeni bir Minecraft dünyası oluşturmaya yarayan bir koda sahip ve bu kodlar aracılığıyla kullanıcılar kendi Minecraft metaverse’lerini oluşturabiliyor.

Minecraft oyunu bizi Metavers’e hazırlıyor bu bağlamda bir diğer Minecraft metaverse projesi Uplift World ise oyna-kazan sistemiyle çalışıyor ve WAX blockchain’i üzerinde yer alıyor. Proje aynı zamanda NFT’leri de kullanıyor ve token haline getirilmiş bir demir yolu sisteminin sahibi olarak da dikkat çekiyor. Enjin’de, bireylerin Enjin ve Ethereum kullanarak Minecraft metaverse’leri oluşturmalarına imkan veren öncü projelerden biri olarak görülüyor.

Related Posts

Leave a Reply

You have not selected any currencies to display