Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Metaverse İçin Yatırım Yapan Şirketler

İnsanlık yepyeni, hala birçok konuda ön görülemeyen, gizemli ama sonsuz çeşitlilik içeren Metaverse olarak adlandırılan bir meta evrene girmeye doğru hızla yaklaşıyor. Metaverse için yatırım yapan şirketler, markalarının içerikleri ile dünya üzerindeki milyonlarca insanın ulaşabilmesini sağlayacak. Metaverse, daha şimdiden oldukça büyük markalara ev sahipliği yapmaya başladı. Meta veri deposunu satın almak isteyen perakende yatırımcılar için en az değişken seçenek, iş modelleri veya karlılığı meta veri deposuna bağlı olan halka açık şirketlere yatırım yapmaktır. Aşağıda, sizlere fikir olması açısından öncü 4 şirketin atılımlarından kısaca bahsetmeye çalışacağız.

Metaverse Hangi Şirketler Var ?

Metaverse dendiğinde kuşkusuz ilk akla gelen şirket eski adıyla Facebook yeni adıyla Meta Platforms Inc.dir. Ekim ayında Mark Zuckerberg, daha önce Facebook Inc. olarak bilinen şirketin büyük bir marka değişikliğine uğrayacağını ve Meta Platforms Inc olacağını duyurdu. Duyurudan bu yana Meta, bir sanal gerçeklik metaverse platformu olan Horizon Worlds’ü piyasaya sürdü. Meta’nın Oculus Quest 2 VR başlığı ve bununla birlikte, artan kulaklık satışlarının daha fazla Horizon Worlds kullanıcısı ile buluşup buluşmayacağını hep birlikte göreceğiz.

Roblox, oyuncuların sanal dünyalar oluşturmasına ve diğer Roblox kullanıcılarıyla paylaşmasına olanak tanıyan çevrimiçi bir meta veri deposu platformudur. Şirket, iletişim kurmak ve sosyal çevreler oluşturmak için sanal avatarları kullanan oyuncuları içerecek olan meta veri tabanının sosyal tarafına odaklanıyor ve aslında mevcut oyuncu tabanı etrafında bir metaverse inşa etmek istiyor. Şirketin oyuncuları ve geliştiricileri bir araya getirmesiyle tanındığı göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değil. Roblox, 2006’daki başlangıcından bu yana, 9,5 milyon bağımsız geliştirici, 24 milyon benzersiz dijital deneyim ve 49,4 milyon günlük aktif kullanıcı ile yıldan yıla %35 artışla hızıyla büyüdü.

Metaverse için yatırım yapan şirketler arasında dünyanın en büyük uçak markasını da görüyoruz. Boeing, üretim yeteneklerini genişletmek ve iyileştirmek için metaverse kullanıyor. Dünyaca ünlü uçak üreticisinin insan, bilgisayar ve robot çalışanlarının dünya çapında sorunsuz bir şekilde iletişim kurabileceği ve işbirliği yapabileceği tescilli bir dijital ortam yaratmayı planladığı biliniyor.

Metaverse Nasıl Yatırım Yapılır?

Metaverse dünyasında yatırım yapmak şimdilik küçük ve orta işletmeler için hayalden öteye geçemese de, Microsoft gibi bu yazımızda sizlere bahsettiğimiz dev şirketler meta evrenin yaratıcıları. Yazımız içinde dünya devi şirketlerin yaptıkları girişim ve hamleleri inceleyerek, meta evrende nasıl yatırım yapıldığını anlamaya çalışacağız. Microsoft Mesh, Microsoft tarafından geliştirilen bir işbirliği ve iletişim platformudur ve bu yıl piyasaya sürülmesi planlıyor. Şirketin bu girişimi, sanal gerçeklik başlıkları, AR, dizüstü bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi birden çok cihazda holografik sanal işbirliğini birleştirmeye yönelik iddialı yeni bir girişim olarak tanımlanıyor.  Popüler video konferans platformuna yapılan eklenti, bireylerin kişiselleştirilmiş avatarlar oluşturmasına ve coğrafi sınırları aşan holografik bir 3D ortamda işbirliği yapmasına olanak tanıyacak. Microsoft Mesh’in önemli bir özelliği, kullanıcıların daha önce bahsedilen dijital ortama bir VR kulaklığı ile erişmelerini sağlayan bir araç olan Holoportation olacaktır. Kullanıcı, ekip üyeleriyle sanki yüz yüzeymiş gibi etkileşim kurma yeteneği ile kendisinin dijital gerçekçi bir temsili olarak görünecek. 

Tabiki Google’da Metaverse için yatırım yapan şirketler arasında yerini aldı. Aslına bakarsanız Metavers’ün ne olduğunu anlayabilmek için yaptığımız araştırmalarda bile Google’ı kullandığımızı düşünürsek şirketin meta evrende zaten kendiliğinden varolduğunu anlayabiliriz. Google Ocak 2022’de Metaverse’e girmeye karar verdi. 2014 yılında çıkardığı AR gözlükleri konusunda başarısızlık gösterip şirkete prestij kaybettirse de, bu durum onları metavers’e yatırım yapmaktan uzaklaştırmadı. Google, AR gözlükleri geliştirmekten vazgeçmedi aksine metaverse platformunda güçlü bir zemin elde etmenin bir yolu olarak gördü ve yatırım yaptı. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, Google’ın AR’nin Haritalar ve YouTube gibi hizmetleri sanal ortama dönüştürebileceğini söylüyor. Google ayrıca metaverse projeleri için bir özel sermaye fonuna 39.5 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şirketin bu hamlesi, Google’ın sanal ve artırılmış bir gelecek için hazırlandığını gösteriyor.

Metaverse Ne Kadar Yatırım Yapıldı?

Metaverse kesinlikle insanlık tarihi boyunca en yüksek meblağlarla yatırım yapılan proje. Henüz çok başında olduğu ve kaç şirketin, kaç yatırımcının projede yer alacağı ön görülemediği için meta evrene ne kadar yatırım yapıldığını da anlayabilmek zor. Bu konuda zaman zaman yazılarımızın içinde sizlerle yatırım yapan şirketlerin ayırdıkları bütçeyi paylaşıyoruz.

Metaverse; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve internetin bir üst kümesidir. Esasen demokratik gerçek dünyayı dijital bir alanda yeniden yaratmaya çalışır. Artırılmış gerçeklik pazarının şu anda %38,1 bileşik yıllık büyüme oranıyla 15,3 milyar dolardan 2025 yılına kadar 77 milyar dolara büyüyeceği tahmin ediliyor. Sanal gerçeklik pazarının 2025 yılında 6,1 milyar dolardan 20,9 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Metaverse için yatırım yapan şirketler arasında yerini alan dünyaca ünlü prestijli marka Clinique, geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya kampanyası yarışmasıyla ilk NFT’sini başlattığını ilan etti.  Katılımcılar bu kampanya ile Clinique’in en simgesel ve popüler ürünleri Black Honey ve Moisture Surge’den ilham alan üç NFT’den birini kazandı. Clinique, düzenlediği NFT yarışmasını, platformlar arasında organik takipçi oluşturmak için kullandı. Ayrıca, Clinique, Estée Lauder Companies portföyünde NFT’leri piyasaya süren ilk marka olmayı da başardı.

Metavers’ün en heyecan veren katılımlarından birini de Coca-Cola gerçekleştirdi. Coca-Cola gibi diğer hızlı ve nispeten düşük bir maliyetle satılan; paketlenmiş yiyecekler, içecekler, kolay yiyecek, banyo malzemeleri, şekerler, kozmetikler, reçetesiz satılan ilaçlar ve kuru ürünler gibi ürünleri içeren FMCG markaları da, yatırımlarında başarılı olmak için markalarının gücüne güveniyor. İçecek devi Coca-Cola, Temmuz ayında çevrimiçi bir açık artırmada 575.000 Amerikan dolarlık bir NFT koleksiyonu başlattı. Metaverse evrenine NFT koleksiyonu ile adımını atan Coca-Cola’da bu yeni sanal evrene hayli inanan bir marka olarak geçtiğimiz günlerde meta evrende Coca-Cola ile yerini aldı.

Related Posts

Leave a Reply

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.