Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

NFT ile Para Kazanmak

İlk olarak Neal Stephenson’ın 1992 bilim kurgu romanı “Snow Crash”te ortaya çıkan metaverse, sanal bir dünya veya dünyalar olarak tanımlanır ve metaverse NFT ile para kazanmak mümkün. Ready Player One, Roblox ve Fortnite gibi oyunları ve filmleri anımsatan bu alanın içinde insanlar, tam anlamıyla işleyen bir gerçek dünya ekonomisi etrafında merkezlenen dijital varlıkları alıp satarak avatarları aracılığıyla yaşayabilirler. Ancak meta veri deposu pazarının bazı ayrıntıları hala oldukça soyut olsa da, takas edilemez tokenler yani NFT’ler gibi diğer bileşenler, dahili altyapısı ve ekonomisi için bir temel olarak ortaya çıkmıştır. İnsanlar sanal arazileri, etkinlik geçişlerini, avatarlar ve diğer dijital öğeleri satın almak için meta veri tabanındaki NFT’leri kullanıyor.

NFT İle Para Kazanma

İnsanların metaverse’de NFT’leri kullanmalarının bir yolu, The Sandbox’taki dijital bir gayrimenkul parçası olan LAND gibi sanal arazi satın almaktır. Bu sanal alanlar, sanal bir dünyada sahip olunan bir konumun sahipliğini yansıtmak için fiziksel bir tapunun aksine NFT’leri kullanır. Kullanıcılar yeterli araziye sahiplerse, bunları tek bir mülk oluşturmak için birleştirebilirler. Bunun bir örneği, Decentraland’de 64 ayrı araziden oluşan bir mülk olan “Satoshi’nin Çay Bahçesinin Sırları”dır. 

2021’de Metaverse Group , Decentraland’da 618.000 MANA karşılığında bir mülk satın aldı ve bu, o sırada yaklaşık 3.2 milyon dolara eşdeğerdi. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, dijital gayrimenkulde de konum her şeydir ve giriş noktalarına veya sanal arenalar gibi sanal yaya trafiği vaat eden yerlere yakın olan arsalar değer kazanma eğilimindedir.

Piyasa talebine bağlı olarak, insanlar pasif gelir elde etmek için NFT’lerini kiralayabilirler. Meta veri tabanındaki arazi sahipleri bunu, oyun geliştiricilerine para kazanmanın yollarını sağlayan merkezi olmayan bir finans (DeFi) platformu olan PARSIQ’un IQ Protokolü aracılığıyla yapabilir. Reel yaşamdaki mülk ve gayrimenkul dinamiklerine benzer şekilde IQ Protokolü, kiracılarla müzakere edilen ve akıllı sözleşmelerle uygulanan, önceden belirlenmiş koşullar aracılığıyla sanal arazi sahiplerinin kira ücretleri kazanmasına yardımcı olur .

NFT’ler, ikinci el pazarlarda satıldığında içerik oluşturucuların kazanabilecekleri telif ücretlerinin yanı sıra, yatırımcıların pasif kar payları kazanmalarına da yardımcı olabilir. Bunun bir örneği, Aralık 2020’de 222.000 dolara açık artırmaya çıkarılan F1 Delta Time oyunundaki dijital Monaco yarış pistinin bir bölümüdür. Dijital pisti temsil eden NFT sahibinin, yarışlar için giriş bileti ücretleri ve katılımcıların giriş için REVV hissesini gerektiren elit etkinliklerden elde edilen getiriler dahil olmak üzere, üzerinde gerçekleşen tüm yarışlardan %5 kar payı almasına olanak tanımıştır.

Metaverse Para Kazanma

Axie Infinity ve Aavegotchi gibi oyunlar aracılığıyla, kazan-kazan modeli kullanıcıları, takas edilebilen, satılabilen veya ödünç alınabilen NFT’ler ve oyun içi kripto para birimleri gibi varlıklarla ödüllendiren tamamen yeni sanal ekonomiler yarattı. Battle Racer gibi diğer oyunlar, araba parçalarını ayrı NFT’ler olarak yayınlayarak daha fazla kazanç sağlanmasına yol açtı. Kullanıcılar daha sonra araçlarını oluşturmak için bu parçaları satın alabilir veya OpenSea gibi ikinci el pazarlarda ayrı olarak satabiliyorlar bu da metaverse NFT ile para kazanmak yollarından biri.

İnsanların bu blok zinciri ağlarında NFT’leri kullanma biçimleri, Fortnite gibi daha yaygın oyunlarda dış görünümlere ve kozmetiklere de uygulanabilir. Bu, oyuncuların varlıklarının sahipliğini ve özgünlüğünü daha iyi yansıtmalarına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda 2025 yılına kadar 74,4 milyar doları aşması beklenen küresel oyun içi harcamaları artıracaktır. Fortnite’ın yazılım geliştiricisi ve sahibi Epic Games, NFT’leri destekleyen tüm oyunları mağazasına kabul eder, ancak piyasada dolandırıcılık olarak algılanan şeyler nedeniyle doğrudan NFT’leri yayınlamıyor ya da bunlarla etkileşime geçmiyor.

Twitter’ın son zamanlarda NFT profil resimlerine verdiği destekte görüldüğü gibi, insanlar aynı düşünceye sahip destekçilerden oluşan bir toplulukta bulunabilecek sosyal kredi, statü ve aidiyet duygusu için de NFT toplar. Bir NFT koleksiyonu olan Gutter Cat Gang ile gelişmekte olan bir sanal gerçeklik stüdyosu olan House of Kibaa arasındaki ortaklıkta bize, metaverse’de avatarların nasıl geliştiğine dair bir örnek teşkil edebilir. Bu ortaklık sonucunda House of Kibaa, tüm Gutter türleri için kullanılabilen animasyonlu 3D avatarlar yaratıyor ve kullanıcılar, House of Kibaa metaverse’ü içindeki silahlar, giyilebilir cihazlar, araçlar, evcil hayvanlar, evler ve konaklar gibi gayrimenkuller dahil olmak üzere ücretsiz yükseltmeler için özel çekilişlere hak kazanıyor.

NFT geçişleri aynı zamanda, farklı metaverse’lerde barındırılan sanal etkinlikler, partiler ve konserler için gelir elde etmek için de kullanılabilir. Eylül 2021’de hevesli bir NFT savunucusu, rapçi ve girişimci olan Snoop Dog, özel bir partisine ev sahipliği yapmak için The Sandbox ile ortaklık kurdu. Etkinliğe katılmak için 1.000 NFT parti geçişi sağlandı ve 650’si The Sandbox’ın pazarında yayınlandı. Snoop Özel Parti Geçişi insanlara; Snoop Dogg’un özel yaşam tarzına, özel NFT’lerine, deneyimlerine erişebilmelerine ve Snoop Dogg’un LAND’lerinde özel bir konser verme şansı verdi.

Metaverse Para Birimi

NFT’ler kripto para birimlerinde işlem görür, bu nedenle önce kripto para birimi satın almak ve dijital bir cüzdanda tutmak, ardından pazar yerine kaydolmak gerekir. Anlaşmaya varılması halinde satış gerçekleşir ve NFT karşılığındaki tutar satıcının cüzdanına yansır ve alıcı cüzdanı aracılığıyla NFT’ye erişebilir yani Metaverse Para Birimi genel anlamıyla NFT’dir. NFT’lere yapılan toplam harcamanın 2021 sonunda 12.6 milyar dolardan fazla olduğu açıklandı, bu büyük bir ekonomi demektir.

Web 3’te zamanlama pazarları, en deneyimli yatırımcılar için bile imkansıza yakın olabilir ve böylece daha pratik teşvikler yaratmak ve NFT sektörünün oynaklığına karşı hafifletmek için, bir dizi proje geliştirerek, sahiplerine jeton olarak pasif getiriler üretir. Bu koleksiyonlar arasında dikkat çekenler arasında, önümüzdeki 10 yıl boyunca her gün 10 $BANANA jetonu üretmeye ayarlanmış Genesis Cyber ​​Kongz yer alıyor. Diğer örnekler ise, SupDucks (VOLT) ve Mutant Kediler (FISH) kullanım durumu hala belirsiz olsa da, Bored Ape Yacht Club’ın da 2022’nin ilk çeyreğinde kendi tokenini piyasaya sürmesi bekleniyor.

Yatırımcılar metaverse NFT ile para kazanmak konusunda, pasif getiri sağlayan NFT’leri toplamakla birlikte, NFT’lerin ve DeFi protokollerinin birleşik faydalarını, stake ederek veya ödül almak için varlıklarını akıllı bir sözleşmede kilitleyerek de elde edebilirler. Menkul kıymetlerle ilgili katı düzenlemeler göz önüne alındığında, bu ödüllerin çoğu projeye özel tokenler biçimindedir ve yönetişim veya oy hakları gibi standart özellikler için kullanılır. Bununla birlikte, belirteçler SushiSwap veya Uniswap gibi merkezi olmayan borsalarda listeleniyorsa, staker’lar bunları piyasada satabilirler.

Geçmişte NFT’ler oldukça statikti, çoğunlukla birinin ikinci el piyasada bastığı veya satın aldığı şey değiştirilemezdi. Ancak Charged Particles gibi platformlarla insanlar, artık NFT’leri diğer NFT’lerin üzerine yerleştirebilir ve bir NFT’yi birden fazla ERC tabanlı jetonu tutabilen sanal bir sepete dönüştürebilir. Bu yeni iç içe NFT türü, bir koleksiyona gerçek değer katmaya yardımcı olur ve spekülatif bir yatırımı, verim üreten bir varlığa benzer bir şeye dönüştürür.

Related Posts

Leave a Reply

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.