Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
You have not selected any currencies to display

Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir ; en basit anlatımıyla; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve internetin bir araya gelmesiyle oluşturulan sürükleyici bir dijital dünyadır. Metaverse nedir sorusuna; kimliğin, nesnelerin, geçmişin, ödemelerin ve yetkilerin sürekliliğini destekleyen ve her biri bireysel olarak etkin bir şekilde sınırsız sayıda kullanıcı tarafından eşzamanlı olarak deneyimlenebilen, kalıcı, gerçek zamanlı oluşturulmuş 3B dünyalar ve simülasyonlardan oluşan geniş bir ağdır diye cevap verebiliriz. Gerçek dünyayı taklit eden zengin kullanıcı etkileşimine sahip olan alanlar yaratmak için sosyal medyadan gelen kavramlarla birlikte artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve blok zinciri kullanan simüle edilmiş bir dijital ortam olarak tanımlanabilir.

Metaverse Ne Anlama Gelir?

Metaverse terimi bazıları için yeni olsa da, yaklaşık otuz yıldır bir kavram olarak zaten vardı. Amerikalı bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992 yılında yazdığı romanı Snow Crash’te aslında metaverse’ü tanıtmıştır. Romanda, kendi türündeki diğerleri gibi kullanıcılar metaverse’ü füturistik ve distopik bir dünyadan kaçış olarak kullanmışlardır. Metaverse’ün en yaygın kavramları aslında bilim kurgudan kaynaklanmaktadır. Burada Metaverse, tipik olarak bir tür dijital çekilmiş internet olarak tasvir edilir. Ready Player One ve The Matrix’te tasvir edilenler gibi sanal dünyada gerçek gerçekliğin bir tezahürüdür.

Metaverse dünyasında bahsi geçen çevrimiçi dünyalar, çoklu evrenler ve meta evrenler arasında da bazı farklılıklar vardır. Çevrimiçi dünyalar, zengin 3B ortamlardan metin tabanlı ortamlara kadar tek bir ana temaya odaklanan dijital alanlardır. Çoklu evrenler bir ağda birbirine bağlı, paylaşılan bir teması veya kural seti olmayan çok sayıda farklı dünyadır. Metaverse dediğimiz meta evren ise; artırılmış gerçeklik, gerçek mağazalar için VR soyunma odaları ve hatta Google Haritalar gibi uygulamaları içeren gerçek dünyayla daha fazla birlikte çalışan bir çoklu evrendir.

Metaverse Nedir, Nasıl Girilir?

3 boyutlu ve içeriğini kullanıcıların oluşturdukları sanal dünyaya metaverse diyoruz. Hem görsel, hem de sosyal içerikler barındıran metaverse; bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde kişinin yapay bir fiziksel ortama girilmesini sağlıyor. Son 30 yılda endüstri aslında kurgusal olmayan metaverse temellerini attı. Sanal gerçeklik kulaklıkları daha ergonomik ve uygun fiyatlı hale geldi. Küresel internetin etkisi istikrarlı bir şekilde arttı. Çevrimiçi oyunların sıklıkla turnuva seviyelerine ulaşan popülaritesi, dijital avatarları, takas edilebilir dijital varlıkları ve hatta dijital gayrimenkulü tasarlamayı ve yürütmeyi mümkün kıldı.

Metaverse kalıcıdır yani asla sıfırlamaz, duraklamaz veya bitmez sadece süresiz olarak devam eder. Önceden planlanmış ve bağımsız olaylar olacak olsa da, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi Metaverse, eş zamanlı olarak herkes için tutarlı bir şekilde ve gerçek zamanlı olarak var olan canlı bir deneyim olacaktır. Eşzamanlı kullanıcılar için herhangi bir sınır olmadan, her kullanıcı bireysel olarak Metaverse’in bir parçası olabilir ve aynı anda bireysel olarak bir etkinliğe ya da aktiviteye katılabilir. Metavers’de bireyler ve işletmeler, başkaları tarafından tanınan ve değer üreten geniş bir iş yelpazesi yaratabilecek, sahiplenebilecek, yatırım yapabilecek, satabilecek ve ödüllendirilebileceklerdir.

Metaverse Nedir ve Nasıl Alınır?

Metaverse nedir diye sorguladığımızda aklımıza; hem dijital hem de fiziksel dünyaları, özel ve genel ağları, deneyimleri ve açık ya da kapalı platformları kapsayan bir deneyim gelmelidir. Bu deneyimlerin her birinde veri; dijital öğeler, varlıklar, içerik gibi benzersiz bir birliktelikle çalışabilirlik sunar. Örneğin Counter-Strike silah görünümünüz Fortnite’ta bir silahı süslemek için kullanılabilir ya da bir Facebook arkadaşınıza hediye edilebilir. Bugün, dijital dünya temelde her mağazanın kendi para birimini kullandığı, tescilli kimlik kartlarına ihtiyaç duyduğu, ayakkabı veya kalori gibi şeyler için tescilli ölçü birimlerine ve farklı kıyafet kodlarına sahip olduğu bir alışveriş merkezi gibi hareket ediyor. Metavers’de bu durum; bazıları bağımsız bireyler, diğerleri ise gayri resmi olarak organize edilmiş gruplar veya ticari odaklı işletmeler olabilen inanılmaz derecede geniş bir katkıda bulunanlar yelpazesi tarafından yaratılan ve işletilen içerik ve deneyimler ile doldurulacak.

Metaverse sıklıkla, şu ana kadar deneyimlediğimiz internet tabanlı tüm sanal gerçeklikler ile aynı zannedilip karıştırılmaktadır ancak Metaverse bambaşka bir kavramdır. Gerçek zamanlı olarak gerçek insanlarla doldurulan, yapay zeka güdümlü karakterlere sahip sanal dünyalar ve oyunlar yıllardır var olmuştur ancak bu bir meta evren değil, yalnızca tek bir amaç hatta genellikle oyun için tasarlanmış sentetik ve kurgusal bir evrendir. Second Life gibi sanal alanlar ya da dijital içerik deneyimleri, oyun benzeri hedefler veya beceri sistemlerinden yoksun oldukları için genellikle proto-Metaverse’ler olarak görülür. Bunlar senkronize içerik güncellemeleri sunar ve dijital avatarlarla temsil edilen gerçek insanlara sahiptir ancak bunlar Metaverse için yeterli nitelikler değildir.

Metaverse Dönemi Nedir?

Metaverse; sanal avatarların çalışmak için bir araya geldiği, hobiler peşinde koştuğu, fiziksel dünyaya sürükleyici, dijital bir alternatiftir. Metaverse’ün potansiyeli, birçok alanda kullanılabileceğine işaret ediyor. Sanal gerçeklik (VR), sanal bir dünyayı veya alanı deneyimlemenin bir yoludur. Dijital bir dünyada varlık duygusu bir Metaverse yapmaz. Bu, şehri görebildiğiniz ve gezebildiğiniz için gelişen bir şehriniz olduğunu söylemek gibidir.

World of Warcraft gibi bireysel oyunlar, uzun süredir gerçek insanların sanal malları gerçek parayla takas ettiği veya gerçek para karşılığında sanal görevler gerçekleştirdiği ekonomilere sahip. Buna ek olarak, Amazon’un Mechanical Turk platformunun yanı sıra Bitcoin gibi teknolojiler, sanal ve dijital görevleri gerçekleştirmek için bireylerin, işletmelerin ve bilgisayar gücünün işe alınmasına dayanmaktadır. Metaverse’de tamamen dijital pazarlar aracılığıyla, dijital faaliyetler için, dijital ürünler ile işlem yapılır. Oyunlarla kıyaslandığında Metaverse bazı oyun benzeri hedeflere sahip olabilir, oyunlar içerebilir ve oyunlaştırmayı içerebilir ancak kendisi bir oyun değildir ve belirli hedeflere yönelik değildir.

Metaverse nedir dendiğinde; sayısız bireyin içerik yaratabileceği, paylaşabileceği, para kazanabileceği ve en popüler içeriğin yalnızca en küçük payını temsil ettiği bir denilebilir. Metaverse; imparatorlukların yatırım yaptığı, inşa edildiği ve bu zengin sermayeli işletmelerin bir müşteriye tam olarak sahip olabileceği, telefon yada web uygulamaları, işletim sistemleri, veri tabanları ve yazılım verilerini kontrol edebileceği bir yer olacaktır.

Metaverse dünyasında herhangi bir deneyime veya etkinliğe girebilir ve potansiyel olarak neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı tek bir başlangıç ​​noktasından veya dünyadan edinebilirsiniz. Burada önemli olan Metaverse’ün bir oyun, bir donanım parçası veya çevrimiçi bir deneyim olmadığını kabul etmektir. iPhone veya Google internettir; bunlar dijital dünyalar, cihazlar, hizmetler, web siteleridir. İnternet, çok çeşitli protokoller, teknolojiler ve diller ile bunlara ek olarak erişim cihazları, içerik ve iletişim deneyimleridir Metaverse ise bağımsız bir evrendir.

Related Posts

Leave a Reply

You have not selected any currencies to display