Altcoin nedir sorusuna en basit şekliyle, Bitcoin dışındaki dijital paraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir, alternatif coin olarak da bilinir diyebiliriz. Bitcoin’in ardından basılan ilk altcoin Namecoin (NMC)’dir. Altcoinlerin birçoğu Bitcoin’den türetildikleri ve öncü kripto para birimi bitcoin olduğu için, altcoin fiyat hareketleri Bitcoin’e göre hareket eder. Analistler, kripto paralar için yeni pazarların geliştirilmesiyle altcoinlerin fiyat hareketlerinin Bitcoin’in alım satım sinyallerinden bağımsız hale getireceğini düşünüyor.
Bitcoin ve altcoinler temelde birbirine benzerdir, kod ve işlev açısından P2P sistemler olarak ya da aynı anda büyük miktarda veri ve işlemi işleyebilen dev bir bilgisayar olarak paylaşırlar. Bazı durumlarda, altcoinler dijital işlemler için ucuz bir yöntem haline gelerek bir sonraki Bitcoin olmayı da hedefler. En iyi bilinen örnekler, Ethereum blok zincirinin en üstünde bulunan ERC-20 token’lardır.
2008 yılında Bitcoin’in basılışından bu yana, piyasaya sürülen 9.000’den fazla alternatif kripto para biriminin çoğu aslında, Hard Fork olarak bilinen bir işlemle Bitcoin’in değiştirilmiş kopyaları olarak tasarlandı. Yine de tüm bu benzerliklere rağmen, her altcoin’i diğerlerinden farklı hale getiren işlevleri de vardır. Bu sebeple altcoin’ler için tam olarak Bitcoin’in kopyasıdır diyemeyiz. Bitcoin’den türemiş altcoin’lerde, genellikle Bitcoin’in Proof of Work algoritmasına benzer bir madencilik süreci görürüz.
Alt Coinler Nelerdir?
En çok işlem gören altcoinler arasında Litecoin, Ethereum, Cardano, Tether, Dash, Ripple gibi dijital coinler yer almakla beraber, altcoinler piyasaların durumu, altcoin üreticilerinin yaptığı olumlu hamleler ve dünyanın genel durumuna bağlı olarak popülerleşerek daha fazla talep görebilir. Altcoinlerin ortaya çıkış sebebi kripto para dünyasını büyütmektir. Madencilik işlemleri Bitcoin’e oranla altcoinlerde daha kolaydır. Çıkarılan altcoinler sayesinde piyasa daha da hareketlenmiştir ve daha hızlı transfer işlemi yapılan kripto paralar da oluşturulmuştur.
Bitcoin, kripto para biriminin ilk örneğidir fakat bazı eksiklikleri de vardır. Örneğin, bloklar oluşturmak için kullanılan fikir birliği mekanizması Proof of Work enerji tüketimini arttırır ve zaman alıcıdır, bitcoin’in akıllı sözleşme yetenekleri de sınırlıdır. Altcoinler ise, rekabet avantajı sağlamak için Bitcoin’in yaşadığı sınırlamaları iyileştirir. Birkaç altcoin, bloklar oluşturmak ve yeni işlemleri doğrulamak için gereken süreyi ve enerji tüketimini en aza indirmek için Proof of Stake yöntemini kullanır. Altcoinler sınıfına giren stabilcoinler Bitcoin’in fiyat oynaklığını göstermez, bu da onları günlük işlemler açısından ideal hale getirir. Altcoinler, kendilerini çeşitli özelliklerle Bitcoin’den ayırarak yeni bir pazar oluşturdular, bu durum haliyle Bitcoin’e alternatif olarak gören yatırımcıları cezbetti.
Altcoinlerin avantajlarına baktığımızda; öncelikle yüksek likiditeye sahiptirler, kullanıcı sayısı daha fazladır ve işlem gizliliği vardır, uygun fiyatlı madencilik hizmetleri sağlarlar, aralarında işlem hızı daha yüksek olan coinler bulunur, madenciliğin hızlandırılması için teknik geliştirmeler yaparlar, yaşanan güçlü dalgalanmalar sebebiyle kazanç önemli ölçüde artabilir, DeFi alanında merkezi finans sistemlerinde yapılan tüm işlemlere erişim olanağı sağlar
Altcoinlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Pek çok farklı altcoin var ve her birinin özellikleri farklılık gösteriyor bu durum güçlü dalgalanmalar yaşanarak kaybın önemli ölçüde artmasına neden olabilir. Adını henüz duyurmamış bir altcoine güven duymak zordur. Küçük bir hata yatırımcıların paniğe kapılmasına ve en ümit verici altcoinin bile değer kaybetmesine sebep olabilir.
Altcoin Nasıl Alınır?
Altcoin nedir sorusu beraberinde altcoinlerin nasıl alınacağını da getirir. Altcoin satın almak için dijital bir hesap açıp, dijital cüzdana sahip olmak gerekir. Bazı mobil uygulamalardan ve kripto para borsasında işlem yapan internet siteleri üzerinden alım ve satım yapılabilir. Altcoin fiyatları dönemsel olarak değişiklik gösterir, döviz kurlarında olduğu gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak altcoin fiyatları artabilir ya da azalabilir, altcoinlerin fiyatını yatırımcıların ilgisi belirler.
Kripto paralar yatırım açısından popüler bir hale geldi. Altcoinler, kazanç açısından çok daha yüksek bir avantaja sahip oldukları için yatırımcıya cazip geliyor, öte yandan riskleri de çok daha yüksek olabiliyor. Bu tür yatırımlar piyasa ekonomisi, global etkiler ve haberlere bağlı olarak hızla yükseldikleri gibi, aynı hızda gözden de düşebilirler bu sebeple ani popülerlik yaşayan bir altcoine yatırım yaparken dikkat etmek gerekir çünkü kaçınılmaz olarak bir geri çekilme olduğunda çok şey kaybetme riski vardır.
Hangi Altcoinler Yükselir?
Global açıdan baktığımızda; Ethereum, Polkadot, Litecoin, Tether, Ripple, Cardano, Huh Token, Solana ve Avalanche son zamanlarda trend olan kripto paralardır. Daha küçük piyasa değerlerine sahip dijital paralarda ise son zamanlarda Chiliz, Uniswap ve ZRX gibi coinlerde de hareketler yaşanıyor. Bu bugünkü durumdur ancak birkaç saat sonra bile bu coinler değişebilir. Fiyat hareketleri birçok etkenden etkilendiği için tahmin edilebilir değildir bu yüzden kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar sürekli araştırma yapmak zorundadır.
Madencilik Tabanlı Altcoinler
Madencilik tabanlı altcoinler üretim için Proof of Work kullanır, bunlara örnek olarak Litecoin, Monero, Ripple ve Zcash’i verebiliriz. Bu tür kripto paralar bir algoritma aracılığıyla üretilmez, kripto para piyasalarında listelenmeden önce dağıtılır.
Stable Coinler
Stablecoinler yani sabit paralar; değerlerini itibari para birimleri, değerli metaller ya da diğer kripto para birimleri gibi bir ürün sepetine sabitleyerek piyasadaki genel oynaklığı azaltmayı amaçlar. Ürün sepeti, kripto para birimi başarısız olur ya da sorunlarla karşılaşırsa sahiplerini kurtarmak için bir yedek görev devreye sokar. Stabilcoinler, fiyat dalgalanmalarının dar bir aralığın içinde kalmasını sağlayacak mekanizmalar içerir. USDC, MakerDAO ve Facebook’un Diem’ini stabilcoin’e örnek gösterebiliriz.
Menkul Kıymet Coinleri
Menkul kıymet tokenleri bilinen adıyla Security Token, dijital olmalarına rağmen borsalarda işlem gören menkul kıymetlere benzer. Menkul kıymet coinleri geleneksel hisse senetlerine benzer ve sahiplerine hisse senedi ya da temettü ödemesi sunarlar. Menkul kıymet coinleri genellikle ilk para teklifleri veya ICO’lar aracılığıyla yatırımcılara sunulur.
Hizmet Coinleri
Altcoin nedir sorusunu anlatırken coin çeşitlerinden sonuncusu hizmet coinleridir. Hizmet coinleri bilinen adıyla Utility Coin, bir ağ içinde hizmet sağlamak, hizmet satın almak ya da ödülleri kullanmak için kullanılır, temettü ya da bir sahiplik hissesi ödemez. Bir ağda depolama alanı satın almak için kullanılan Filecoin’i hizmet coinlerine örnek olarak verebiliriz.