Epic Games’in metaverse oyun planını anlayabilmek için önce Epic hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Epic Games, Cary, Kuzey Carolina merkezli bir video oyunu yapım ve geliştirme şirketidir. Daha çok Gears of War ve Unreal serileriyle tanınır. Aynı zamanda oyun motoru Unreal Engine’nın da yaratıcısıdır. Epic Games ve People Can Fly tarafından geliştirilen Fortnite ile oyuncuların kendi içeriklerini oluşturabileceği ve para kazanabileceği bir alt ekonomi ortaya çıktı. Bu, dijital kıyafetler veya danslar olarak açıklanabilir ancak Fortnite oyun motorunu, varlıklarını ve estetiğini kullanarak yeni oyunlar ve deneyimler yaratmaya da hız verdi. Bu; basit hazine avlarından, Grimm Kardeşler’in parkur kültürüyle sürükleyici mash-up’larına, birden fazla boyut ve zaman çizelgesini kapsayan 10 saatlik bir bilimkurgu hikayesine kadar her şeyi içerir. Aslında, Fortnite’ın yaratıcı modu şimdiden bir proto-Metaverse gibi geliyor. Burada, bir oyuncu avatarını yükler kendisine özel olan ve tüm Fortnite’ta kullanılan bir avatar ile ilgili deneyimler ve oyun benzeri bir lobiye iner ve onları diğer oyuncularla binlerce farklı dünyadan birine gönderen binlerce kapı yani uzay-zaman yarıkları arasından seçim yapabilir.
Epic Games, Fortnite’a mı ait? Kaç Tane Epic Games Merkezi Var?
Fortnite’ın ünü Epic Games’i gölgede bıraktığı için haliyle Epic Games, Fortnite’a mı ait sorusu akıllarda dolaşıyor ancak durum aslında tam tersi. Şirketin merkezi Cary, Kuzey Karolina’dadır ve dünya çapında 40’tan fazla ofisi bulunmaktadır. Bugün Epic, lider bir interaktif eğlence şirketi ve 3D motor teknolojisi sağlayıcısıdır. Epic, 350 milyondan fazla hesap ve 2,5 milyar arkadaş bağlantısıyla dünyanın en büyük oyunlarından biri olan Fortnite’ı işletiyor bu da aslında sorumuzun cevabını veriyor, özetle Fortnite Epic Games’e aittir.
Fortnite Kaç GB?
Fortnite Android kullanıcıları 1,56 GB ile 2,98 GB arasında indirme yapmak zorunda kalacak, iOS kullanıcıları ise 1,14 GB ile 1,76 GB arasında indirme yapacak. Fortnite’ın potansiyelinin en iyi örneği, birçok sözde rakibi birbirleriyle işbirliğine veya birlikte çalışabilirliğe ikna etme yeteneğidir. Bugün Fortnite; iOS, Android, PlayStation, Nintendo, PC, Xbox gibi her büyük eğlence platformunda çalışır ve birden fazla kimlik ve hesap sistemini, ödeme yöntemini, sosyal grafiği ve tipik olarak kapalı ekosistemleri kapsayan tam çapraz oyunlara izin verir. Yıllarca, böyle bir deneyimi etkinleştirmenin ağ etkilerini zayıflatacağına ve tescilli donanımlarını satın alma ihtiyacını azaltacağına inandıkları için büyük oyun platformları buna şiddetle karşı çıktı. Fortnite Metaverse değildir ancak bugün hiçbir şey Metaverse’e ruhen Fortnite’dan da daha yakın değildir.
Epic Games’in metaverse oyun planı olan Fortnite’ı çalıştırmanın yanı sıra, en büyük ikinci bağımsız oyun motoru olan Unreal’ın da sahibi. Bu, binlerce oyunun her şeyi basitleştirmek için kendi araç ve yazılım ağında çalıştığı ve varlıkları paylaşmayı, deneyimleri entegre etmeyi ve kullanıcı profillerini paylaşmayı kolaylaştıran bir motordur. Zamanla, Epic’in oyun motorunun gelişmişliği o kadar önemli hale geldi ki artık Disney ve Fox Sports gibi çeşitli geleneksel medya deneyimlerine de iş yapmaya başladı. Gerçek zamanlı teknoloji, Unreal Engine’e gelen yeni nesil sanal prodüksiyon araçlarıyla film yapım sektörünü de dönüştürüyor. Epic Games, on binlerce bilgisayar profesyonelinin katıldığı yıllık SIGGRAPH konferansında LED duvarların nasıl sadece sanal ortamlar değil, aynı zamanda gerçek dünya öğeleri için aydınlatma sağladığını ve böylece tüm sahnenin nasıl yakalanabileceğini göstermek için Lux Machina, Magnopus, Profile Studios, Quixel, ARRI ve DP Matt Workman ile ortaklık kurdu.
Epic Games’in Rakipleri Kimler?
Epic Games’in en büyük rakipleri arasında; Riot Games, Activision, Roblox, Remedy Entertainment, Electronic Arts, Steam, Ubisoft ve Activision Blizzard yer alıyor. Metaverse, herkesin sadece iyi kadrolu şirketler ve oyun ya da film yapmaya çalışan teknik açıdan yetenekli bireyler değil, herkesin içerik ve deneyimler yaratabilmesini ve katkıda bulunabilmesini gerektirir. Bu amaçla Epic, geçen yılın Nisan ayında Twinmotion şirketini satın aldı. Şirket, VFX mühendislerine veya oyun tasarımcılarına değil; mimarlık, inşaat, şehir planlama ve peyzaj profesyonellerinin Unreal tabanlı saniyeler içinde gerçekçi ve sürükleyici dijital ortamlar üretmesini sağlayan sezgisel, simge tabanlı yazılım sunmaya odaklandı. Epic Games Kurucusu CEO Tim Sweeney’e göre bu, Unreal’de yaratmanın artık üç yolu olduğu anlamına geliyor bunlar: Standart kodlama motorunun kendisi, daha basitleştirilmiş ve görsel Twinmotion Programlama ve tasarım deneyimi olmayanlar için Fortnite Yaratıcı Modu. Zamanla, her seçeneğin daha yetenekli, kullanımı daha kolay ve entegre olması mümkün hale gelecektir.
Epic, günümüzün pazar liderlerinin aksine ücret talep etmez. Ayrıca herhangi bir motor, herhangi bir platform ve herhangi bir oyun için ücretsiz olarak kullanılabilir ve bu durum Fortnite’ın oyuncu ağı ile herhangi bir oyunun kullanıcı tabanlarını başlatmak için dünyanın en büyük oyuncu grafiğinden yararlanmasına olanak tanır. Böyle bir teklifte açıkça bir değer vardır ancak Epic için, şirketin zaten muazzam olan sosyal grafiğini genişlettiği ve oyuncuların birbirleriyle konuşmasını sağladığı için bu hizmet ücretsizse daha değerlidir. Epic Online Services hala özel beta aşamasındayken şirket, 2020’nin ikinci çeyreğinde herkese açık olacağını ve 2020’de yüzlerce veya binlerce oyunu desteklemesi gerektiğini önerdi.
Epic Games’in metaverse oyun planı olmasının yanı sıra, ayrıca en büyük dijital oyun mağazalarından birini işletiyor bu da oyuncuların Epic aracılığıyla çok çeşitli dijital içeriğe ve deneyimlere zaten eriştiği anlamına geliyor. Epic’in Metaverse için uygun bir yolu varsa, buna video oyun geliştiricisi Valve’nin de uyması gerekir. Valve’s Steam; kullanıcılar, gelir ve oyun süresi açısından Epic Games Store’dan daha büyük siparişler aldı. Valve; Counter-Strike, Team Fortress, DotA gibi en popüler ve uzun süredir devam eden çok oyunculu oyunlardan birkaçına sahiptir. Şirket ayrıca içerik ve para kazanma inovasyonunda uzun bir geçmişe sahiptir. Ücretsiz AAA oyunları ve oyuncudan oyuncuya pazar yerleriyle ilk ölçekli deney yapan şirkettir. Valve ayrıca VR donanımını geliştirmek ve piyasaya sürmek için yıllarını harcadı, her yıl milyarlarca kar elde etti ve kapalı ekosistemleri küçümseyen açık kaynak teknolojilerine odaklanan bir teknoloji uzmanları ekibinin özel mülkiyetinde. Aynı zamanda, Valve’ın motoru Source sınırlı bir kabul gördü ve Epic’in aksine, Metaverse’ü oluşturmak için yeteneklerini ve varlıklarını birleştirme konusunda hevesli gibi görünmüyor.