Kripto para; takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimidir. Kripto para nedir sorusunun fütürist cevabı ise, kimilerine göre gelecekte kağıt paraların yerini alacak para birimi diyebiliriz. Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklardır. Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır.
Kripto Para Nedir Basit Anlatım
Kripto para birimleri artık pek çok kişi tarafından bilinen, yatırım aracı haline gelen, devletlerin resmi para birimi olarak belirlediği ve dev şirketler dahil herkesin çok fazla dikkatini çeken bir araçtır. Kripto para takas işlemlerini doğrulamak ve güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır ve kriptoların herhangi bir fiziksel karşılığı yoktur. Kripto paralarda herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmez ve merkezileştirilmemiş bir sistem kullanır.
90’lı yıllardan bu yana, dijital bir para birimi oluşturmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler geliştirildi fakat bu girişimler dolandırıcılık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden dolayı başarısızlıkla sonuçlandı. Bütün bu çalışmalar kripto para girişimcilerini güvenilir ve üçüncü elden yaklaşım düşüncesine yönlendirdi.
Kripto Para Nasıl İşler?
Sanal para birimi olan kripto paranın üretiminde, kullanıcı ve hesap bilgilerini bir koda dönüştüren kriptolojiden yararlanılır. Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir ve verilerin bir sisteme göre şifrelenmesidir. Kripto paralar ortam üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla transfer edilir ve hash fonksiyonları gibi algoritmalar kullanılır. Kripto parada sanal cüzdanlar ve şifreler oluşturulur. Her bir bilgiye ulaşmak ve işlem yapmak için sanal kodlar oluşturulur ve güvenlik çemberi bu şekilde sağlanır.
İlk kripto para olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto takma ismiyle ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından geliştirildi ve açık kaynak kodlu yazılım olarak paylaşıldı. Bu ağ uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformlarına benzer konseptte bir platform üzerinden ilerler. Merkezsizleştirilmiş dağıtık bir ağda işlemin gerçekleşebilmesi için blockchain aracılığıyla sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir ve böylece yapılan her işlem herkes tarafından görülmektedir.
Bütün transfer işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi, işlemi gönderen tarafından doğrulanır ve daha sonra sistem tarafından onaylanır. Onaylama işlemi sadece madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir ve naylanan bir işlem geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük risk ise nadiren de olsa hack’lenme ve saldırı olasılığıdır.
Kripto Para Nedir Nasıl Para Kazanılır?
Kripto para; işlemleri güvence altına almak için şifreleme kullanan, çalışma şekli nakde alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlıktır, takas işlemlerinde kullanılabilir, son dönemde internetten para kazanma yolları içerisinde de rağbet görüyor.
Kripto paraların üretimi de kendileri gibi dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir yani kullanıcı temellidir. Kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi gereken işlemler zorlaşır. Üretim işlemi madencilik dediğimiz, matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler ile yapılıyor. Yeterli işlemci gücü, internet bağlantısı ve madencilik konusunda bilgi birikimine sahip olan herkes madencilik görevini üstlenebilir.