Join the larget crypto conference of 2018 in Dubai
You have not selected any currencies to display

Metaverse Bir Hologram mı?

Metaverse’ün gerçek dünyanın sanal dünyaya kopyalanmış şekli olduğunu düşünürsek, Metaverse bir hologram mı? sorusuna yanıt olarak; meta evren bir hologramdır yerine meta evrende hologram kullanılmaktadır demek daha doğru olur. İnternet hayatımıza ilk girdiğinde, bilgisayarların çok uzak mesafelerden birbirleriyle konuşmasına izin verme veya bir web sayfasından diğerine köprü oluşturma yeteneği gibi bir dizi teknolojik yenilikle başladı. Bu teknik özellikler, daha sonra interneti bildiğimiz soyut yapıları yapmak için web siteleri, uygulamalar, sosyal ağlar ve bu temel unsurlara dayanan diğer her şey gibi kullanılan yapı taşlarıydı. Tüm bunlar kesinlikle internetin bir parçası olmayan ancak yine de çalışması için gerekli olan ekranlar, klavyeler, fareler ve dokunmatik ekranlar gibi ara yüz yeniliklerini de beraberinde getirdi.

Metaverse Bir Hologram mı?

Metaverse, dijitali büyük olasılıkla hologramlar aracılığıyla fiziksel alanımıza getirebilir. Bilim kurgu hologramlarından hala çok uzaktayız ancak bu yeni holografik ekran, o mükemmel zamana kadar aradaki boşluğu kapatmaya çalışıyor. Meta veri deposuyla birlikte, yüzlerce insanı tek bir sunucu üzerinde barındırma yeteneği gibi bazı yeni yapı taşları mevcuttur. İdeal olarak, bir meta veri deposunun gelecekteki sürümleri binlerce hatta milyonlarca insanı aynı anda idare edebilecek veya bir kişinin nereye baktığını ya da ellerinin nerede olduğunu ayırt edebilen hareket izleme araçları olması gerekecek. Bu yeni teknolojiler çok heyecan verici olabilir ve füturist hissettirebilir.

Bu konuda üstesinden gelinmesi imkansız olabilecek sınırlamalar da vardır. Microsoft veya Fa- Meta gibi teknoloji şirketleri geleceğe yönelik vizyonlarının kurgusal videolarını gösterdiğinde, insanların metaverse ile nasıl etkileşime gireceğini sık sık göz ardı etme eğilimindedirler. VR kulaklıkları hala çok hantal ve çoğu insan onları çok uzun süre takarsa hareketlerinde kısıtlanma veya fiziksel ağrı yaşayabilir. Artırılmış gerçeklik gözlükleri de benzer bir sorunla karşı karşıya, üstelik önemli sayılabilecek bir diğer konu da bu aparatların estetik görünmüyor olması. Peki teknoloji şirketleri, hantal kulaklıkların ve estetik olmayan gözlüklerin gerçekliğini göstermeden teknolojilerinin fikrini nasıl sergileyecek? Bu sorunla ilgili şimdiye kadar akla gelen ilk çözümleri kumaştan teknoloji üretmek oldu. 

Meta Veri Deposu Neden Hologramları İçeriyor?

Hologram teknolojisi, kullanıcıların gerçek hayattaki fotoğrafları üç boyutlu görüntülere çevirmesine olanak tanır. Ayrıca Unreal ve Unity gibi oyun motorlarını kullanan geliştiricilerin sanal nesnelerini fiziksel dünyaya taşımasını da kolaylaştırır. Meta veri deposunun nasıl çalışabileceğine dair video demolarını sıklıkla gördük ancak bu demolar Metaverse bir hologram mı? sorumuzu tatmin edici bir biçimde yanıtlayamadı. Bu demolardan birinde uzayda yüzen karakterler gösterildi. Bu kişi sürükleyici bir hava teçhizatına mı bağlı yoksa sadece bir masada mı oturuyor? Hologramla temsil edilen kişinin kulaklığı takılı mı ve varsa yüzleri nasıl taranıyor? Kişi sanal nesneleri alıyor daha sonra bu nesneleri fiziksel elleri gibi görünen bir şekilde tutuyor. Bu demo, yanıtladığından çok daha fazla soruyu gündeme getiriyor. Microsoft, Meta ve bunun gibi çılgın demolar gösteren diğer tüm şirketler, geleceğin nasıl olabileceğine dair sanatsal bir izlenim vermeye çalışıyor bu yüzden kendilerini her teknik soruyu hesaba katmak zorunda hissetmiyorlar. 

Bununla birlikte, bu tür bir teknoloji olarak düşünme demosu, bizi metaverse’ün çeşitli vizyonlarının hangi yönlerinin gerçekten bir gün gerçek olacağını belirlemenin zor olduğu bir yerde bırakıyor. VR ve AR kulaklıkları, insanların günlük olarak takabilecekleri kadar rahat ve ucuz hale gelirse o zaman belki de arkadaşlarınızın robotlar ve hologramlar olduğu ve uzayda yüzdüğü sanal bir poker oyunu fikri biraz daha yakın bir gerçeklik olabilir. Aksi takdirde, her zaman bir Discord yani topluluk kurma için tasarlanmış bir anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformu görüntülü görüşmesi ya da Tabletop Simulator oyunundan öteye geçemez.

Dokunulabilir Hologramlar Gerçek mi?

Bir grup Japon bilim insanı, insan eliyle manipüle edilebilen üç boyutlu sanal nesneler olan dokunulabilir hologramlar yarattı. VR ve AR’nin gösterişliliği, meta veri deposunun daha cazip yönlerini aslında gölgede bırakabilir. Teknoloji şirketlerinin, örneğin açık bir dijital avatar standardı, göz rengi, saç modeli veya kıyafet seçenekleri gibi bir karakter yaratıcısına girebileceğiniz özellikleri içeren bir dosya türü icat etmesi ve onu her yere götürmenize izin vermesi çok pratik olurdu. Bunun için daha rahat bir VR kulaklığı oluşturmaya gerek yok ama bu hayal edilebilir. Meta veriyi tanımlamanın paradoksu, onun gelecek olması için şimdiyi tanımlamanız gerektiğidir. Esasen sanal dünyalar, dijital konserler, dünyanın her yerinden insanlarla görüntülü aramalar, çevrimiçi avatarlar, ticaret platformları ve devasa oyun platformları zaten var. Bunları yeni bir dünya vizyonu olarak satmak için, tüm bu alanlara yeni bir unsur eklenmeli.

Metaverse bir hologram mı? ya da hologram ne ölçüde kullanılacak bu zamanla anlaşılacak. Bunun yanı sıra Snow Crash romanı gibi kurgusal hikayeler veya herkesin çalıştığı, oynadığı ve alışveriş yaptığı bir VR dünyasını betimleyen Ready Player One gibi kurgusal hikayeler, hologramlar ve teke tek ekranlar gibi genel pop kültürü fikriyle birleştiğinde, bu hikayeler metaverse’ün ne olduğu konusunda bize yaratıcı bir referans noktası vaat eder.

Related Posts

Leave a Reply

You have not selected any currencies to display